Wednesday, March 14, 2007

ORTADOĞU



ABD son sözünü söyledi
14.03.2007


ABD nihayet son sözünü söyledi: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, "Biz, Türkiye tarafından Kuzey Irak´ta herhangi bir askeri eyleme girişilmesini kesinlikle görmek istemiyoruz" dedi.
Kara Kuvvetlerı Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde terör örgütü PKK'ya karşı Kuzey Irak'ta uygun göreceği önlemleri alabileceğine ilişkin sözlerine Washington'dan yanıt geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Washington'ın, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta olası bir askeri operasyonuna kesinlikle karşı olduğunu söyledi.
Günlük basın brifinginde Casey'e, Orgeneral Başbuğ'un açıklaması hatırlatıldı ve ABD'nin görüşü soruldu. "Biz Irak'ın toprak bütünlüğüne inanıyoruz" diyen Sözcü Casey, PKK'ya karşı mücadelede işbirliğinin geliştirilmesi için ABD'nin Türk ve Irak hükümetleriyle iyi şekilde çalıştığını söyledi.
Sözcü, "Sınırötesi operasyon veya benzer konulara gelince, daha önce de konuştuğumuz gibi biz, kesinlikle Türkiye adına Kuzey Irak'ta herhangi bir askeri eyleme girişildiğini görmeyi arzulamıyoruz" dedi.
İlker Başbuğ ne demişti?
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, 10 Mart'ta terörle mücadele kapsamında olası sınırötesi operasyonu değerlendirdi ve ''Askeri ihtiyaçlar gerektiğinde Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütüne karşı uygun göreceği tedbirleri her zaman alabilir'' dedi
Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Başbuğ, "Bu konunun kamuoyunun gündeminde gereğinden fazla yer almamasına özen gösterilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir" ifadesini kullandı.
''Türkiye'de yaşanan terör olayları, Irak'ta meydana gelen gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir'' diyen Başbuğ, Türkiye'nin milli menfaati, bütün gelişmelere rağmen, Irak'ın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunmasını zorunlu kılmaktadır" diye konuştu.
Orgeneral Başbuğ, "Türkiye, milli menfaatlerini koruyacak güçtedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kaynağı ne olursa olsun, şantajları ve şantajlara dayanan tehditleri ciddiye almaz. Büyük devlet adamı İsmet İnönü'nün Lozan Konferansı esnasında açıkça söylediği gibi (Irak'ın güvenliği bakımından en iyi garanti, Irak'ta iktidar kimin elinde olursa olsun, Türkiye'nin dostluğunu kazanmaktır)'' ifadesini kullandı

No comments: